I dag bloggar vår kollega om konsten att lyssna

Konsten att lyssna

”Hörde du? Hon sa pappa!”. Redan i mycket ung ålder beröms vi människor för talets förmåga. När en bebis yttrar sina första stavelser vet inte glädjen ord för de stolta föräldrarna. Att barnet sedan länge redan behärskat konsten att lyssna är inte någonting som läggs hälften så mycket vikt vid. Och så ser det onekligen ut i samhället i stort i dag.

Skolans värld

När skolan väl tar fart fortsätter talets förmåga att premieras. Vi får lära oss om etik och moral och att kunna argumentera för vad som är rätt och fel. Vi lär oss att skriva, läsa, räkna och diskutera. Men inte en enda timmes lektion handlar om att lära sig lyssna – en konst som inte ska underskattas.

I människovimlet

För visst är det väl så att vi människor trivs väldigt bra tillsammans med en person som kan lyssna och som känns närvarande? Som inte har bråttom med att klämma in sin åsikt eller som fort som attans tar ett eget exempel ur sitt liv. Som inte likt en kulspruta bombarderar dig med tips och råd och lägger orden i munnen på dig. Nej, en person som lyssnar är en person man vill vara nära.

Närvaro

Att träna på att lyssna är att träna på att vara närvarande. Det handlar om att koncentrera sig på vad någon annan säger och för en stund tysta ner sitt eget tjatter som annars pladdrar på likt en tjatig moster dagarna i ända.

Transkribering och lyssnande

Att transkribera handlar om att totalt hänge sig åt att lyssna. Tankevärlden får tjurigt stå och stampa en stund. Egot får svälta. Nu ligger fokuset helt och hållet på de människorna jag lyssnar på. Det är bara deras ord som räknas. Jag är därför stolt över att kunna säga att på mitt jobb tränar jag oavbrutet på att vara just närvarande och framför allt på att bli en bättre lyssnare.

/Ellinor