Idag berättar vår kollega om jobbet som transkriberare.

”Men vad är det du gör egentligen?” var oftast den första frågan jag fick när jag fått anställning som transkriberare. Vid förklaringen att jag skriver ner inspelade ljudfiler av exempelvis intervjuer, att jag jobbar hemifrån och i stort sett lägger upp mina arbetstider själv var majoriteten av reaktionerna ”Det låter ju jättesoft!” för att sedan förvandlas till ”Oj, oj det där skulle jag nog inte klara.”

Och det är nog faktiskt så att det krävs en viss typ av person för att trivas med att arbeta som transkriberare på distans.

Omvandla tal till skrift

Det kan låta lätt nog att ”skriva ner vad man hör”, men att transkribera är ju så klart väldigt mycket mer än så! Ett stort intresse för språk och någon form av utbildning i ämnet är givet i det här yrket. Man tänker oftast inte på hur man talar – men det är definitivt inte som man skriver. Som transkriberare måste man kunna ”se” det talade språket och prydligt få ner det i skrift med punkter och kommatecken på rätt ställen; Det som sägs måste bli begripligt i textformat, så att omvandla tal till skrift blir därför nästan som en form av översättning.

Att koncentrera sig på kommando

Många tänker nog först inte heller på att man faktiskt arbetar i sitt eget hem – där det kryllar av distraktioner. När man är omringad av sina egna saker måste man ha disciplinen att stänga av allt omkring sig. Telefonen ringer, det knackar på dörren, berget av tvätt ligger framför dig, det är soligt och trädgården lockar precis utanför fönstret. Nej – när hörlurarna åker på måste allt annat försvinna. Ditt hem måste temporärt bli din arbetsplats och du måste bete dig precis som om du hade åkt till en faktisk arbetsplats. Likaså när hörlurarna åker av måste du släppa allt som har med jobbet att göra. Din dator måste förvandlas till din lekkamrat igen och allt jobbrelaterat gömmas undan för att kunna skilja på arbete och ledig.

Disciplin – och frihet

För att passa för det här yrket är självdisciplin och ett stort språkintresse två av de viktigaste faktorerna skulle jag säga. Tycker du dessutom om att skriva och ser frihet med att arbeta på din egenbestämda tid (var helst du vill i världen) – då kommer du älska det här yrket.

/Malin