Funderar du över vilken mjukvara du ska använda när du transkriberar? Det finns en stor uppsjö av program. Men kanske är det så att du redan har ett ganska bra program i din dator? VLC media player innehåller de viktigaste funktionerna du behöver för att transkribera.

Genom att köra VLC i bakgrunden så kan du skriva direkt i din ordbehandlare. Med hjälp av kortkommandon så styr du VLC, utan att behöva växla till ett annat fönster. Du ser hela tiden ordbehandlaren och behöver inte pausa i skrivandet medan du exempelvis spolar tillbaka ljudet.

Kortkommandon

Tryck på verktyg->inställningar->kortkommandon.

Kolumnen kortkommandon är kortkommandon som bara fungerar när fönstret VLC är aktivt. I kolumnen Globalt kan du skapa kortkommandon som fungerar även när ett annat fönster (tex ordbehandlaren) är aktivt. Förslagsvis lägger du in z som globalt kortkommandon för kort hopp bakåt eller mycket kort hopp bakåt. Du kan också skapa kortkommandon för att starta och stoppa uppspelningen. Se om det finns andra kortkommandon du behöver. När du har gjort inställningarna måste du stänga VLC och öppna det igen för att dina globala kortkommandon ska fungera. Du kan nu skriva i din ordbehandlare. När du inte hinner med eller inte hör ett ord så trycker du på z för att backa och lyssna igen.

När du börjar transkribera kan du även trycka på menyn uppspelning->hastighet för att välja en långsammare uppspelningshastighet.